Blogs en publicaties

Blogs en publicaties

‘Grenzen verleggen’ kent grenzen

Als ik aan topsport denk, denk ik al snel aan een atleet of aan een team met maar een doel: het hoogst haalbare en dat is goud winnen op de Olympische Spelen. Pieter van den Hoogenband is zo’n sprekend voorbeeld. Pieter won als zwemmer tot drie keer toe goud op de Olympische spelen (in 2000 en 2004) en daarnaast overigens ook nog flink wat zilveren en bronzen plakken.

Lees verder

Interview in het SvC-Magazine ‘Mijn missie is Nederland opschonen van burn-out’.

“Mandy Oostlander heeft als Arbeids- en Organisatiepsycholoog al ruim achttien jaar haar eigen coachpraktijk en was jarenlang opleider bij SchoolvoorCoaching. Met Presteren in Balans focust ze zich nu op de preventie van stress en burn-out in organisaties. ‘Ik beweeg mee met wat er maatschappelijk nodig is’, vertelt ze. ‘Daar gaat mijn energie van stromen.’ Mandy ontwikkelde de Stress Ervarings Tool om zichtbaar te maken waar je ontwikkelpunten liggen en hoe je overspanning een stapje voor kunt zijn.”

Lees verder

‘Bewustzijn vergroten’ is dé sleutel tot burn-outpreventie in organisaties

HRM teams en managers vragen ons regelmatig wat zij nog meer kunnen doen om overspanning en burn-out in organisaties te voorkomen. Zij hebben vaak al veel geregeld om de organisatie en haar medewerkers te faciliteren zowel in de vorm van amplitief (versterkend), preventief als curatief beleid. Zo zijn er veel vitaliteitscans, leefstijlapps, beweeg- en voedingsprogramma’s, producten en (arbo)diensten en meestal ook coachplatforms, opleidingsmogelijkheden etcetera beschikbaar. En toch….

Lees verder

Hoe kunnen we een (te) lege accu van een medewerker of organisatie voorkomen?

Het dashboard van mijn elektrische auto toont een afbeelding waarop ik exact kan aflezen hoeveel kilometers ik nog kan rijden voordat de accu leeg is. Er staat op de afbeelding een duidelijk plus aan de bovenkant (gevolgd door witte streepjes) en aan de onderkant een min (met een paar rode streepjes). Zodra ik op het dashboard zie dat ik ‘in het rood’ kom, is het verstandig snel een oplaadpunt te zoeken en aan de stekker te gaan. De waarschuwing negeren heeft weinig zin want het gevolg is dat ik met een lege accu mijn plaats van bestemming nooit zal bereiken. Het geeft mij rust en duidelijkheid dat ik een dasboard in mijn auto heb en de lading in de accu nauwgezet kan volgen.

Lees verder

Drang naar teveel zingeving in werk kan leiden tot energieverlies of zelfs depressie.

Vanuit het maakbaarheids-denken kan de gedachte ontstaan dat werk altijd maar vervulling moet geven. De drang naar vervulling kan op den duur uitmonden in frustratie. Zingeving of vervulling van werk is op zich natuurlijk energiegevend en dus voedend. We laden onze batterij ermee op. Zo bewijzen ook Schaufeli en Bakker (2004) die hebben onderzocht dat bevlogen medewerkers doorgaans productiever en gelukkiger zijn.

Lees verder

Passie: wanneer voedt het wel en wanneer niet?

Personeel dat in een ziekenhuis werkt, zowel artsen als verpleegkundigen, ervaart doorgaans veel gezonde passie voor het werk dat ze doen. Deze passie is nodig als mentale voeding om de vaak zware lasten (hoge werkdruk, grote verantwoordelijkheid) te kunnen dragen. Het afgelopen jaar hebben wij hier veel voorbeelden van gezien: artsen en verpleegkundigen in pakken gehesen met maskers op, die onder erbarmelijke omstandigheden overuren maken en vechten voor het leven van anderen. Hoewel zij veel stress ervaren, kunnen zij het werk vaak (nog) aan doordat zij gedreven en gepassioneerd zijn. Passie is veelal voedend en een belangrijke factor om in balans te kunnen blijven presteren.

Lees verder